Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rajzok önálló alkotásként - milyen eszközökkel?

Művészfesték.hu
Rajzok önálló alkotásként - milyen eszközökkel?

A rajz lehet egy vázlatfüzetbe néhány vonallal odavetett skicc, szolgálhat egy festmény kiindulópontjául, amelyet aztán elfednek a festékrétegek, végül pedig lehet egy teljes jogú befejezett műalkotás, amelyet a művész ugyanolyan gonddal tervezett, és alkotott meg, mint egy festményt.

SZÍNES CERUZÁK

A színekkel való játékhoz a színes ceruzák kiváló kiinduló pontot jelenthetnek.

Használatuk a már jól ismert grafitceruzával megegyező, és kezdetben elég belőlük néhány szín az alkotáshoz. A színes ceruzáknak kötőanyaggal kevert pigment az alapja. A kötőanyag minősége gyártónként változik, ezért márkánként igen nagy különbségek lehetnek.

Vannak egészen bársonyosan fogó ceruzák, melyek élénk színekkel és könnyű összemoshatósággal jellemezhetők, pasztellceruzákolaj alapú ceruzák, vannak keményebb típusúak, amelyekkel precíz, világos vonalakat húzhatunk.

Léteznek vízzel oldható színes ceruzák is, például az akvarell ceruzák és tintaceruzák, amelyekkel nem csak szárazon színezhetünk, hanem nedvesen is, a rajz bizonyos részein ecsettel elmosva a színeket.

Ajánlott termékek: Derwent színes ceruzákszínezett grafit- és szénceruzák

Ajánlott rajzalap: sima felületű rajzlapok 90-250gr

Ajánlott kiegészítő eszközök: radírok, összemosó ceruza, hegyezők, ceruzatartó, tölthető ecset

 

 


 

PASZTELL

Puha és kemény porpasztellkrétákat különböztetünk meg.
A puha pasztell szinte csak festékporból áll, melyet kis mennyiségű kötőanyag tart össze, ezért nagyon könnyen törik, morzsolódik. A négyszögletesre sajtolt kemény pasztellban több a kötőanyag, ezért határozottabb, kevésbé porló vonalakat húzhatunk vele. A pasztellceruzák valahol a kétféle kréta között állnak, hiszen a ceruzabél erőssége miatt több kötőanyagra van szükség. 
Létezik még a pasztellkrétáknak egy másik változata is, az olajpasztell. Ehhez nem szükséges fixáló sem, hiszen a festékport olaj tartja össze.

Ajánlott termékek: Pannoncolor pasztellkréta, kemény pasztellkréta, olajpasztell

Ajánlott rajzlap: Toned vagy Tiziano papír

Ajánlott kiegészítő eszközök: grafikai fixatív spray, papírrúd, gyurmaradír


FILCTOLLAK

A filctollak és markerek rendkívül izgalmas eszközök, kimondottan határozott vonalvezetéshez, benyomások gyors rögzítéséhez ideálisak.

A filctollak és markerek valójában töltőtollak, amelyek víz vagy alkohol alapú tintát tartalmaznak. Léteznek ecsetvégű, tűhegyű, vágott hegyű filctollak, mindegyik más-más végeredményt alkot a papíron.

Az ecsetvégű filctollakkal jobban kontrollálhatjuk a vonal vastagságát, illetve egymásba is moshatjuk a színeket.

Ajánlott termékek: Graph’it marker készletek, Graph'O vízzel elmosható filctollakDerwent Line Maker tűfilcek

Ajánlott rajzlap: Bristol tömbök, Marker tömbök

Ajánlott kiegészítő eszközök: összemosó filctoll, keverő paletta filctollakhoz